Re: Czarna Lista Sprzedawców Allegro. !

Jako ze skończyłem już szkole w kierunku sprzedawcy/ magazyniera.Nasłuchałem się trochę o prawach konsumenta mogę wam trochę pomóc w tych sprawach z "CIĘŻKIMI" sprzedawcami.Jeżeli ja czegoś nie wiem na pewno rzecznik praw konsumenta to będzie wiedział a takiego na pewno każdy ma w okolicy swojej miejscowości ma w jakimś większym mieście.Pamiętajcie otwierajcie przesyłki przy kurierze przed podpisaniem ODEBRANIA TOWARU
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Hon ... E_50/93994
romet pony 50-Yamaha Boster-chinski cross 125-suzuki katana-gilera dna-DERBI SENDA [ Link do obrazka ]

ENDUROrider pisze:...Pamiętajcie otwierajcie przesyłki przy kurierze przed podpisaniem ODEBRANIA TOWARU
Ojj kolego nie ma tak dobrze. Większość kurierów (DHL, Siódemka) najpierw daje do podpisania kwit, potem otwierasz jak chcesz. I dopiero po podpisaniu można sporządzać ew. protokół uszkodzenia. Przed podpisaniem kwitka mało kto da odpalić przesyłkę...

A co do użytkownika bazena007 - sprawa wyjaśniona. Pieniążki zwrócone. A jeśli chodzi o komentarze negatywne, nie zostaną one cofnięte, a to ze względu na fakt, iż użytkownik bazena007 najpierw bezczelnie łgał że jest taki pewny za towar, który sprzedaje, a winę za uszkodzenia ponosi serwis, poczta i wszyscy inni, prócz niego. Prawda, wiadomo, okazała się inna. Obecnie ten gość na allegro handluje pod nickiem blancik998. Te same zdjęcia i opis aukcji, o treści komentarzy nie wspominając.
Na dzień dzisiejszy ma same pozytywne komentarze, oby takie pozostały, nie mniej jednak po przebojach z tym człowiekiem warto wspomnieć o sytuacji.

Do usera Legarde: Kolego, złóż wniosek o oszustwo na policji w swojej miejscowości, uwierz, pomaga. Jeśli masz historię konwersacji ze sprzedającym (forum, maile itp) to masz dowody. Dodatkowo przyda się posiadanie koperty w której przyszedł towar i generalnie wszystkiego(łącznie z dowodem zapłaty) za towar. Pomyłki są do naprawiania, jeśli sprzedający nie wykazuje chęci trzeba skorzystać z policji. Nie wiele osób wie że pomogą, nie wiele osób ma ochotę na takie rozwiązywanie problemów, a warto o tym wiedzieć, bo kasę uda się odzyskać.

Służę pomocą.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 11:05 przez knapers85, łącznie zmieniany 1 raz.

a to ciekawe... W moich 2 przypadkach, kiedy miałem do czynienia z nieuczciwymi sprzedającymi takie konwersacje były jak najbardziej brane pod uwagę jako WIARYGODNE dowody(oczywiście okazane podczas przesłuchań - ze skrzynki wiadomości odebranych np.) , przez co w obu przypadkach przesądziły o wyroku w sprawie.

KAŻDA możliwość jest dobra i należy ją brać pod uwagę, zwł. jeśli chodzi o oszustwo(czyli jak to w prawniczym bełkocie brzmi - doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem).
Pozdrawiam

Ja paczkę zawsze przy kurierze otwieram czy z Siódemki z DHL z UPS chodź niby każdemu się "bardzo się spieszy".Sam kurier mi to poradził.NO ale zobacz podpiszesz i kurier równie dobrze możne odjechać a potem szukanie kuriera aby wypisać kwit uszkodzenia.Ilu kurierów tyle sposobów odbioru

Co do e-mailu tez jest to sposób złożenia zamówienia często stosowany w sklepach.
O komunikatorach jeszcze nie słyszałem aby sklepy przez nie zamawiały u producentów-hurtowników ale często można zauważyć zamawianie przez komunikatory w sklepach komputerowych.Co do komunikatorów zadzwońcie do Rzecznika Praw Konsumenta i będziecie wiedzieć.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Hon ... E_50/93994
romet pony 50-Yamaha Boster-chinski cross 125-suzuki katana-gilera dna-DERBI SENDA [ Link do obrazka ]

Jak by ktoś chciał kupić sende ściągniętą z francji od handlarza to nie kierujcie się informacjami z ich strony że koszt rejestracji to 150zł do tego faktura vat i wszystko git. Kumpel właśnie ostatnio taką kupił z podobnej ręki to full rejestracja wyniosła go 500zł (tłumaczenia.vat,przegląd,ubezpieczenie,i koszt rejestracji) To taka mała informacja na temat handlarzy ;)
GG: 8097038

Jezu, prawda jest taka, że senda to jest sprzęt jakby nie było, do katowania. To, że ktoś się glebnął, to nic. W tym moto mało co się dzieje przy szlifie, bo kiera chroni plastiki, a jakieś tam rysy z czasem pojawiają się nawet przy normalnym użytkowaniu. Co do jazdy w terenie, to na oponach SMkach po lasach czy w mega błocku by nie zaszalał, a więc nie sądzę, aby to był głęboki teren, co oznacza, że moto wcale tego nie odczuło.

Szos, to co piszesz, w cale nie jest prawdą. Tą sende wcześniej miał mój kumpel i w miarę znam jej historie. W stuncie nie była jeżdżona w ogóle, jeżeli przejażdżkę po lesie nazywasz terenem, to chyba lekka pomyłka. Teraz sende ma również koleś z Dębicy, ścigałem się kiedyś z nim po mieście i senda chodziła jak marzenie, silnik igła. O szlifie nic nie wiem, a choćby nawet, to co się sendzie stanie przy lekkim szlifie ? Ewentualnie pognie się kiera jak jest słaba i porysują plastiki. Tyle w tym temacie, a po drugie temat nie od oceniania sendy ! Musiałem to napisać, bo chciałem sprostować Twoją wypowiedź. Koniec OT !