Derbi Senda zgasla i nie odpala

witam od nie dawna posiadam Derbi Sende 50 SM X-treme 2012r, motorek wizualnie do poprawek ale silnikowo wydawalo mi sie ze jest ok, odpalal za pierwszym czy zimny czy cieply na obroty wchodzil problemu nie bylo. nie jezdzilem nim kilka dni 3-4 nie pamietam dokladnie moze 5 dni. motorek stal w garazu i dzis wyciagnalem go bo chcialem dokrecic tlumik bo byl troche nie dokrecony i nie chcialo mi sie za to zabierac mimo ze to chwila roboty, wyciagnalem z garazu poszedlem po klucze i zaczalem dokrecac. dodam ze przed dokrecaniem odpalilem na chwile i odpalil za pierwszym kilka sekund pochodzil ale tracil obroty chcialem dodac gazu na manetce ale nie zdazylem i zgasl pomyslalem ze trudno bo nie rozgrzany i nie odpalany kilka dni. zabralem sie za dokrecanie wszystko dokrecilem i chcialem odpalic zobaczyc czy wszystko git i myslalem tez sie kawalek przejechac, odpalil za pierwszym i jakos po 2/3 sekundach zgasl tracac obroty, probowalem odpalac z kopki ale nie odpalal, na popych nie probowalem, zamartwilem sie tym gdyz nigdy nie bylo z nim problemu zawsze odpalal za 1 albo 2 strzalem, dodatkowo zauwazylem jakis przerwany wezyk od gaznika i nie wiem czy to bylo wzcesniej tylko nie zauwazylem czy teraz sie to stalo ale odpalal z tym przerwanym wezykiem rowniez senda plula troche olejem z tlumika ale wydaje mi sie ze po prostu jest juz troche stare paliwo w baku albo poprzedni wlasciciel dawal za duza mieszanke, bo paliwo jest jeszcze po poprzednim wlascicielu, i co moge teraz zrobic i o co moze chodzic? mam go bardzo krotko i nie chcuialbym duzych wydatkow na sam poczatek

EDIT: na drugi dzien poszedlem do niej o odpalila za pierwszym bez problemu i nie gasla, wiec o co moglo chodzic? tylko sie zalala?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2023, o 18:23 przez hvbix, łącznie zmieniany 1 raz.