Cześć.
Na wstępie opiszę pacjenta - Piaggio fly 125, kod silnika m421 - chłodzony powietrzem, rocznik 2005.
Problem polega na braku mocy/niechętnym wkręcaniu się na obroty.
Przed awarią wyczyszczony gaźnik + wymienione gumowe węże paliwowe i podciśnienia kranika oraz podciśnienia do zawor sas. Po tej operacji silnik działał prawidłowo.
Awaria nie wystąpiła podczas jazdy. Skuter stał dwa dni i po odpaleniu złapał ten problem. Na wrzuconym filmie widać jak silnik niechętnie wkręca się na obroty - mniej więcej od połowy manetki zero reakcji silnika na dodanie gazu, problemów z zimnym/ciepłym rozruchem brak. Pod obciążeniem problem jest się rozpędzić do 40km/h.
Przy przegazówce potrafi strzelić z wydechu.
Link do filmu: https://youtube.com/shorts/FKy-hHkrDYM?feature=share
Co zostało zrobione:
1. Gaźnik (KEIHIN CVEK26) rozkręcony przedmuchany i wyregulowany według serwisówki, śruba mieszanki wykręcona 2,5 obrotu od zamknięcia(silnik reaguje obrotami na wkręcanie/wykręcanie śruby) , ssanie ustawione tak aby w króćcu w który wkręca się ssanie był odkryty kanał, ssanie sprawdzone i działa prawidłowo - zatyka światło kanału i opiera się w gnieździe.
2. Luzy zaworowe w normie - 0.15 wydech, 0.1 dolot. Wymieniona świeca + fajka.
3. Wymieniony filtr powietrza, uszczelnione łączenie puszki filtra z gaźnikiem.
4. Cały dolot/gumowe węże/króciec wypsikane autostartem - silnik na niego nie reaguje więc wykluczam nieszczelności.
5. Paliwo świeże - drożność kranika ok, podciśnienie podłączone do kranika - ok, czuć że zasysa powietrze.
6. Sprawdzona wiązka instalacyjna - zaśniedziale styki poprawione, brak widocznych przetarć czy uszkodzeń.
Wrzucałem też swój post na grupę na facebooku, zalecono zmianę membrany/dodatkowej przepustnicy w gaźniku - zakupiłem nową, nie pomogło. W sumie jeśli ktoś wie to prośba o info na jakiej zasadzie ona działa - kiedy powinna się podnosić, o ile powinna. Podczas pracy przez cały zakres obrotów pracy silnika na stopce nie widać aby ona się podnosiła.
W czym podejrzewać problemu ? Doświadczenie jako-takie mam z silnikami 2T, 4T to nowość dla mnie.
Re: Piaggio Fly 125 2005r. - brak mocy
#2Cześć.
Wracam z rozwiązaniem problemu.
Gaźnik wykąpany w mieszance wody z dimerem. 100ml na 3l wody. - kąpał się tak 3 dni.
Przeczyszczony przedmuchany złożony, pali i jeździ tak jak powinien. Dodatkowo wymieniony króciec gaźnika - stary miał nieszczelność.
Problemem również okazała się gumka przepustnicy - źle siedziała w rowku co powodowało nieszczelność. po prawidłowym jej ułożeniu silnik działa prawidłowo. Jeździ przyśpiesza tak jak powinien.
Wracam z rozwiązaniem problemu.
Gaźnik wykąpany w mieszance wody z dimerem. 100ml na 3l wody. - kąpał się tak 3 dni.
Przeczyszczony przedmuchany złożony, pali i jeździ tak jak powinien. Dodatkowo wymieniony króciec gaźnika - stary miał nieszczelność.
Problemem również okazała się gumka przepustnicy - źle siedziała w rowku co powodowało nieszczelność. po prawidłowym jej ułożeniu silnik działa prawidłowo. Jeździ przyśpiesza tak jak powinien.